Πιθανόν να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 6. Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης έχει πλέον λήξει.
Για ασφαλέστερη, πιο αξιόπιστη πλοήγηση συνιστάται να αναβαθμίσετε τον browser σας σε ένα από αυτά τα προγράμματα περιήγησης:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και lifestyle

«Είναι κάτι σαν τελετουργικό στις μέρες μας το να έχουν οι νέοι γονείς ένα τηλέφωνο γεμάτο με χιλιάδες φωτογραφίες των παιδιών τους που δεν χρειάζονται. Η αλήθεια είναι ότι, τις περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες, δεν θα τις ξανακοιτάξετε ποτέ. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε συμβουλές για το πώς να βγάζετε φωτογραφίες που θα αξίζει να αποθηκεύετε, χρησιμοποιώντας μια σωστή φωτογραφική μηχανή. Και ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσετε, εάν όχι το φθινόπωρο; Το χρυσαφί φως των φύλλων και του ήλιου δημιουργεί παντού ευκαιρίες για φωτογραφίες.

Αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή Olympus PEN πριν από πέντε χρόνια, λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου. Από τότε, χρησιμοποιώ φωτογραφικές μηχανές της Olympus. Και εδώ είναι οι καλύτερες συμβουλές μου.»

Φωτογραφίστε πραγματικά πορτραίτα
Ο απόλυτα αγαπημένος μου φακός, που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή της Olympus, είναι ο M.Zuiko Digital 45mm F1.8. Τον αποκαλώ τον προσωπικό μου «φακό πορτραίτων». Μου επιτρέπει να βγάζω πορτραίτα των παιδιών από κοντά αλλά και να δημιουργώ όμορφες εικόνες με θολό φόντο όταν φωτογραφίζω από μακριά.
Η πρώτη εικόνα είναι ένα πορτραίτο που έβγαλα με τον φακό 45mm. Εστιασμένο είναι μόνο το πρόσωπο του γιου μου, του Philip, ενώ το προσκήνιο και το φόντο είναι θολά. Ακούγεται περίπλοκο; Εγώ απλώς πάτησα πάνω στο πρόσωπό του στην οθόνη αφής της φωτογραφικής μου μηχανής και εκείνη έκανε τα υπόλοιπα. Πανεύκολο.
Σήμερα, μερικές φωτογραφικές μηχανές κινητών τηλεφώνων προσφέρουν επιλογές όπως «λειτουργία πορτραίτου», αλλά μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι ισχύει. Η τεχνολογία προσπαθεί να μιμηθεί αυτό που κάνει ένας φακός, αλλά με ανάμεικτα αποτελέσματα. Μπορείτε να το δείτε εύκολα στις λεπτομέρειες της εικόνας, όπως στα φύλλα. Απλώς δεν δείχνουν τόσο καλά.


Φωτογραφίστε από πάνω.
Δεν είναι πολύ εύκολο να φωτογραφίσετε ένα μωρό, ειδικά χωρίς βοήθεια για να το κρατάτε ψηλά! Έλυσα αυτό το πρόβλημα βγάζοντας φωτογραφίες των μωρών μου από πάνω. Για πλάκα το αποκαλώ «άπλωσε το μωρό».
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να στολίσετε την εικόνα με αντικείμενα γύρω από το μωρό, αλλά εγώ προτιμώ οι φωτογραφίες μου να είναι όσο πιο φυσικές γίνεται. Μου αρέσει, ωστόσο, να διατηρώ ένα χρωματικό θέμα για να είναι η εικόνα πιο αρμονική. Στην επόμενη φωτογραφία, έχω χρησιμοποιήσει μόνο ουδέτερα χρώματα. Όταν βγάζω φωτογραφίες από πάνω, χρησιμοποιώ τον φακό M.Zuiko Digital 17mm F1.8.
Ο φακός 17mm F1.8 είναι επίσης εξαιρετικός για τη φωτογράφιση όμορφων τοπίων. Αυτός είναι ένας φακός που δεν θα θέλετε να ξεχνάτε όταν πηγαίνετε οικογενειακές εκδρομές, καθώς θα θέλετε να απαθανατίσετε τα παιδιά σας ενώ, ταυτόχρονα, να δείχνετε και το περιβάλλον γύρω τους.

Απαθανατίστε στιγμές και δημοσιεύστε τις αμέσως
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορείτε να μεταφέρετε τις φωτογραφίες στο smartphone σας χωρίς κανέναν κόπο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή OI.Share της Olympus, όποτε και όπου θέλετε. Απλώς πατάτε πάνω στο εικονίδιο κοινής χρήσης στην οθόνη αφής της φωτογραφικής σας μηχανής, ανοίγετε την εφαρμογή και επιλέγετε τις εικόνες που θέλετε να μεταφέρετε στο τηλέφωνό σας.
Σε περίπτωση που επιλέξετε μια εικόνα που βρίσκεται ήδη στην φωτογραφική μηχανή με το εικονίδιο κοινής χρήσης, το OI.Share σάς ρωτά αν θα θέλατε να εισάγετε εκείνες τις εικόνες όταν θα συνδεθεί η φωτογραφική μηχανή με το smartphone σας και να ανοίξει το OI.Share. Δεν απαιτείται καμιά επιπλέον επιλογή στο OI.Share. Ακόμα και όταν απενεργοποιηθεί η φωτογραφική μηχανή, οι εικόνες θα μεταφέρονται αυτόματα στο τηλέφωνό σας μόλις απενεργοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή, σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιήσει το Bluetooth.

Βγάλτε υπέροχες φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος μπορεί να γίνουν απαιτητικοί μήνες για φωτογράφιση όταν δεν λάμπει ο ήλιος. Αυτή είναι μια φωτογραφία των γιων μου που έβγαλα για την ετήσια οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη κάρτα μας.
Η αλήθεια είναι ότι, όσο και να ισχυρίζονται οι κατασκευαστές των smartphone ότι έχουν διορθώσει τους περιορισμούς του χαμηλού φωτισμού στις φωτογραφικές μηχανές των smartphone, οι φωτογραφίες που βγάζουν σε χαμηλό φωτισμό φαίνονται πάντα λίγο περίεργες και κοκκώδεις. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι εικόνες βελτιώνονται ψηφιακά για να αντισταθμιστεί ο χαμηλός φωτισμός. Και είναι κρίμα, επειδή περιορίζεστε στο να βγάζετε φωτογραφίες με το τηλέφωνό σας μόνο όταν είναι σωστές οι συνθήκες και ο φωτισμός.

Τα μικρά καθημερινά φωτογραφικά μου κόλπα

Βγάζω πολλές φωτογραφίες και, γι' αυτόν τον λόγο, έχω συγκεντρώσει μερικά κόλπα που κάνουν τις φωτογραφίες μου λίγο καλύτερες. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βγάζετε υπέροχες φωτογραφίες το φθινόπωρο:
Μην στέκεστε κάτω από το φως του ήλιου. Η λήψη φωτογραφιών κάτω από το φως του ήλιου οδηγεί σε μισόκλειστα μάτια, υψηλές αντιθέσεις και έντονες σκιές. Όταν λάμπει ο ήλιος, προτιμώ να βγάζω φωτογραφίες στη σκιά.
Ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να είναι όμορφος. Το φως είναι πιο απαλό και χρυσό το φθινόπωρο σε σχέση με το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τη γλιτώσετε βγάζοντας φωτογραφίες με οπίσθιο φωτισμό. Η χρήση της Olympus PEN είναι ιδανική για αυτές τις συνθήκες, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές των τηλεφώνων δυσκολεύονται.
Περιμένετε τον τέλειο φωτισμό. Έχετε βγάλει ποτέ φωτογραφίες σε μια μέρα με βροχή και ήλιο; Ο κόσμος λάμπει μόλις σταματήσει η βροχή και βγει ο ήλιος μέσα από τα σύννεφα. Ιδανικό για φωτογραφίες. Μια άλλη υπέροχη ώρα είναι η «χρυσή ώρα» όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα.
Να στέκεστε με το πρόσωπο στραμμένο προς ένα παράθυρο όταν βγάζετε φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο. Όλοι φαίνονται καλύτεροι με λίγο φως από ένα παράθυρο.
Τα παιδιά φαίνονται καλύτερα όταν δεν ξέρουν ότι κάποιος τα φωτογραφίζει. Ο φακός M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 σάς επιτρέπει να στέκεστε αρκετά μακριά από τα παιδιά ώστε να μην σας αναγνωρίζουν. Οι φυσικές φωτογραφίες, χωρίς πόζες, είναι πολύ πιο εύκολες από τις στημένες. Στα παιδιά αρέσει να κάνουν γκριμάτσες και δεν συγκεντρώνονται όταν τους ζητάνε να ποζάρουν για μια φωτογραφία. Απλώς κάντε τα να γελάσουν και βγάλτε φωτογραφίες χωρίς να το καταλάβουν καν.

Συντάκτρια και φωτογράφος: Ingrid Holm

Αρχείο Φωτογραφιών

Η λήψη όλων των εικόνων πραγματοποιήθηκε με τον ακόλουθο εξοπλισμό